• Delia si Stefan

Corfu Town: Orasul tuturor varstelor si stilurilor


Corfu Town cunoscut si sub numele de Kerkira este cel mai important oras de pe insula greceasca ce ii poarta de altfel numele. Aparent un simplu orasel insular, Kerkira poarta in spate o poveste impresionanta.

De-a lungul istoriei, insula s-a aflat sub numeroase dominatii straine ce au influentat puternic cursul vietii pe insula. Astfel rand pe rand mari puteri precum Corintienii, Macedonenii, Imperiul Roman, Imperiului Bizantin, Venetienii, Imperiul Otoman, Republica Franceza, alianta Ruso-Turca, Marea Britanie, Italia si Germania Nazista au asediat si condus insula, urmand ca in cele din urma sa fie recastigata, dupa cel de-al II lea Razboi Mondial, de gruparile grecesti din Rezistenta.

Astazi orasul Corfu este capitala periferiei Insulele Ionice si impresioneaza prin centrul sau vechi istoric, marcat prin unicitatea condensarii unor stiluri arhitecturale diferite, specifice fiecarei dominatii in parte, lucru care a condus la inscrierea in 2007 in patrimoniul UNESCO.

Vom prezenta mai jos principalele atractii cat si franturi din atmosfera dragului nostru Corfu Town :


Biserica Sfantul Spiridon


Biserica Sfantului Spiridon una din cele mai importante puncte de reper, a fost construita in anul 1590 pentru a adaposti moastele intregului trup al Sfantului Spiridon, considerat protectorul insulei. Acoperisul naosului este faimos pentru inspiratia din operele lui Tizian, Tintoretto si Veronese.


Protectorul insulei ! In anul 1573 dupa multe tentative de asediere, turcii au revenit pentru a cuceri insula. 30.000 de soldati au condus la capitularea armatei Corfului care era reprezentata de doar 5000 de soldati si 3000 de voluntari.

In mod miraculous, 3 zile mai tarziu o furtuna distrugatoare a produs spaima in randul otomanilor care si-au pierdut peste15.000 de soldati, munitii, mijloace de transport si majoritatea tunurilor.

“Semnalul victoriei neasteptate a fost atribuite Sfantului Spiridon despre care multi spuneau ca a fost zarit, avand forma unui calugar, fugarind turcimea speriata cu o torta in mana”.

De atunci si pana astazi, in fiecare an la 11 August, Sfantul este celebrat prin procesiuni la care participa atat localnici cat si numerosi turisti si pelerini.

Biserica Panaghia Spiliotissa


Biserica Panaghia Spiliotissa este un alt simbol al orasului, care adaposteste moastele intregi ale Sfintei Imparatese Teodora si se afla la doar cateva minute de mers pe jos de Biserica Sfantului Spiridon.

Cladirea dateaza din 1577 si este construita in stil baroc.Palatul Sfintilor Mihil si Gheorghe


Palatul dateaza din 1824 si a fost conceput ca locuinta pentru Comisarul Englez F. Adam.

Astazi cladirea adaposteste pe langa birouri administrative si biblioteca, Muzeul de Arta Asiatica. Acesta este unic in intreaga Grecie si este formata din 10.000 de piese.

Palatul este inconjurat de numerase plante luxuriante si ofera o vedere superba asupra marii care cu siguranta il transforma in una dintre obiectivele de neratat ale orasului.
In apropierea palatului :


Biserica Mandrakina din Spianada:


Constructie circulara in stil ionic (1824):
Cetatea Veche si Cetatea Noua


Tot in zona Spianada se afla intrarea in Cetatea Veche construita de catre Venetieni peste vechile ziduri bizantine.

Astfel in timpul dominatiei Venetiene insula se afla sub pericolul asedierii de catre otomani, fapt ce a dus la construirea fortificatiilor cu ziduri puternice, carora li s-au adus imbunatatiri

de-a lungul celorlalte ocupatii.

Astazi se remarca cele doua Cetati :

-Fortul Vechi: ce cuprindea doua bastioane si un sant larg de aparare, Kontrafossa unit de uscat printr-un pod mobil.

- Fortul Nou: care domina partea de nord a orasului si era prevazut cu patru porti pentru comunicarea cu marea si cu interiorul insulei. Astazi in curtea fortului se regaseste o biserica veche dedicata Sfintei din Tenedos.
Kanoni- Panaghias Vlachernas- Pontikonisi


Kanoni este considerata una dintre cele mai frumoase zone ale insulei oferind o priveliste unica. Intr-un loc linistit si plin de vegetatie se zareste o insulita unita de uscat printr-un pasaj injust, cu o suprafata atat cat sa poata gazdui biserica Panaghias Vlachernas.La o scurta distanta in spatele bisericii Vlachernas, in gura golfului, se observa o a doua insulita inverzita. Aparent ocupata doar de vegetatie adaposteste o bisericuta din secolul XII inchinata Pantokratoras ( Mantuitorului) numita Pontikonisi.

Localnicii ofera serviciul de acces catre micuta insula cu barci pe care le puteti lua de langa Panaghias Vlachernas.Kanoni este unit cu partea opusa numita Perama printr-un pod pietonal ingust, avand spre Nord laguna Chalkiopoulou.

Privelistea in aceasta zona este superba in orice moment al zilei si este completata de imaginea avioanelor, aeroportul fiind in apropiere.Tip1 : daca aveti masina inchiriata incercati sa o lasati in afara orasului istoric unde exista numeroase stradute cu locuri de parcare.


Tip 2: majoritatea stradutelor sunt pavate cu pietre, incercati sa aveti o incaltaminte cat mai comoda… caz contrar veti apela la primul magazin cu slapi .
In incheiere :

vom incerca sa va redam din atmosfera orasului Corfu: portul aglomerat, stradute in stil italienesc, buticuri ale localnicilor, restaurante si cafenele.
110 views0 comments

Recent Posts

See All