• Delia si Stefan

Romania pitoreasca din mijlocul Bucurestiului

Updated: Feb 19, 2020


Era o zi de sambata, ca oricare alta, ce aveam sa o petrecem in Bucuresti. Gandul ne era departe, la vacanta. Cum am batut in lung si in lat majoritatea parcurilor din imprejurimi, variantele de petrecere a timpului liber in natura pareau sa se fi consumat. Brusc, ne loveste inspiratia si ne dam seama ca nu am mai vizitat de multa vreme Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Zis si facut, ne imbracam in graba, ne echipam cu ochelarii de soare si camera foto si ne pornim la drum.


Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București este "Muzeul din inima capitalei", care și-a deschis porțile pentru public în anul 1936. Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională. Expozițiile permanente și cele temporare atrag un număr de 500.000 de vizitatori anual.


Suntem norocosi si gasim cu usurinta un loc de parcare in fata intrarii. Nici coada la casa de bilete nu era mare, cu toate ca aveam sa intalnim foarte multi turisti straini. Am platit 30 de lei pentru doua bilete pentru adulti, iar daca sunteti studenti puteti beneficia de o reducere substantiala in baza carnetului vizat pe anul in curs (pretul pt un astfel de bilet este de doar 4 ron).


Amandoi credem ca trebuie sa iti asculti intuitia, sa faci ceea ce simti si atunci vei trai cu adevarat momente de neuitat. Unplanned is the best planned! Acest lucru a facut sa nimerim fix in ziua de Sfantul Ilie, cand este organizat un iarmaroc ce include un targ al mesterilor populari, ateliere de creatie pentru copii si adulti, demonstratii mestesugaresti, lansari de carte dar si gastronomie traditionala.


Odata intrati pe poarta muzeului ne-am simtit teleportati din inima agitatului Bucuresti direct in linistea satelor, unde timpul are alt ritm al scurgerii, unde pacea si interactiunea cu natura domina cotidianul. Acest lucru se datoreaza ideii de geniu a lui Dimitrie Gusti care a spus: "…pentru a fi bine înţelese, obiectele trebuiesc să fie aşezate în Muzeu, aşa cum sunt ele în realitate, nu între pânze, ci într-o casă adevărată; nu în standuri, ci în bătătura din gospodăria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi ţărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat."


Expozitia in aer liber este organizata avand la baza trei principii: istoric, geografic si al autenticitatii. Cel istoric este responsabil cu reprezentarea habitatului traditional in dezvoltarea sa cronologica intre secolul al 17-lea si inceputul secolului 20. Gruparea monumentelor pe provincii istorice se datoreaza principiului geografic. Poate cel mai important principiu, cel al autenticitatii, ne asigura ca toate constructiile sunt originale, desfacute bucata cu bucata din zona din care provin si mai apoi transplantate pe cele 14 hectare din inima Bucurestilor, in imediata vecinatate a Arcului de Triumf. Poate ca nici aceasta vecinatate nu este intamplatoare, sugerand, in perspectiva noastra, triumful traditiilor romanesti asupra trecerii timpului si a faptului ca indiferent de schimbarile ce au avut loc in istoria tumultoasa a tarii, am ramas puternic inradacinati in cultura noastra. Muzeul adaposteste 380 de monumente si peste 60 000 de obiecte in colectiile de patrimoniu.


Ne-am bucurat sa facem un tur al satelor romanesti si sa surprindem in imagini case si bataturi intregi specifice tuturor regiunilor tarii, sa observam diferentele si sa apreciem ingeniozitatea oamenilor simpli, care neavand prea multe resurse, trebuiau sa isi asigure confortul cu ce le oferea natura.


Dupa o scurta incursiune prin Transilvania si Muntenia, plimbandu-ne pe aleile ce duc catre Dobrogea, dam peste standul unei doamne pe care era scris cu majuscule "Limonda rece". Nimic mai bun pe o vreme ca asta, ne-am spus. Pentru doar 4 lei / 400 ml am avut parte de cea mai buna limonada cu sirop de coacaze si visine.Din pacate, norii nu ne-au lasat sa ne bucuram cat am fi vrut de zona Moldovei si am fost nevoiti sa grabim pasul, insa cu siguranta ne vom intoarce sa vedem pe indelete ce ne-a scapat de data aceasta.


Incheiem prin a va sfatui calduros sa acordati o sansa acestei plimbari, oricand va simtiti sufocati de betoanele si ritmul alert al orasului.171 views1 comment